VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het coronavirus heeft de aandelenbeurzen wereldwijd sterk lager gezet. De maatregelen die genomen werden om de ziekte te bestrijden, zorgen er hoogstwaarschijnlijk voor dat de wereldeconomie een stevige recessie ondergaat. Niet alle regio’s en sectoren werden even hard geraakt, en ook niet op hetzelfde moment. Dat onderstreept nog maar eens het belang van een goede spreiding.

Pandemieën komen niet heel vaak voor, maar de geschiedenis kent wel enkele voorbeelden die ook beleggers belangrijke informatie kunnen bieden over wat hun te wachten staat. Het coronavirus wordt vaak vergeleken met de Spaanse griep, die in 1918 en 1919 wereldwijd veel slachtoffers maakte. Dat virus kwam in golven en had een grote impact op de samenleving en de economie.

Wat nu al duidelijk is, en wat ook tijdens de periode van de Spaanse griep het geval was, is dat de ene regio al weer aan het herstellen kan zijn terwijl de andere regio nog maar aan het begin van de ellende staat.

Dat maakt spreiding over verschillende regio’s een belangrijk middel om het risico van de aandelenportefeuille terug te dringen. En de beste regionale spreiding is spreiding over de hele planeet. Daarnaast worden de wat meer cyclische bedrijfstakken (industrie, transport, grondstoffen) duidelijk zwaarder getroffen door de terugval van economische activiteit en reislust. Een wat zwaarder accent op de andere sectoren kan dus ook geen kwaad. Hieronder drie actief beheerde fondsen in de categorie ‘wereldwijde large-cap groeiaandelen ’.



Drie wereldwijd beleggende aandelenfondsen
Het Capital Group New Perspective Fund is er vooral op gericht bedrijven te vinden die goed in staat zijn te profiteren van de veranderingen in de wereldhandel. Opgericht in de jaren 70 van de vorige eeuw maakte het fonds al vele marktcycli mee.

Fondsbeheerder Robert Lovelace zit al sinds de jaren 80 bij Capital Group en schrikt er niet voor terug gedurfde keuzes te maken. Zo zat hij in 2018 al fors in Tesla, toen de controverse over het bedrijf van Elon Musk een climax bereikte. De maker van elektrische auto’s is momenteel de vierde post in de portefeuille, achter Amazon, Microsoft en Facebook.

Een behoorlijke nadruk op technologie- en mediabedrijven van de Nasdaq dus, hoewel dat tegenwoordig voor de MSCI Wereldindex voor groeiaandelen ook geldt.

De prestaties van het fonds zijn over een langere periode goed te noemen en de prijs waarvoor men het doet, is met 0,87 procent per jaar redelijk voor deze categorie.

Het Robeco Global Consumer Trends Equities is wat dat aangaat met 0,96 procent per jaar wat duurder. Dit fonds is met 56 namen aanzienlijk sterker geconcentreerd (in het fonds van Capital Group zaten er 295) en de samenstelling wijkt dan ook meer af van de wereldindex. Beheerders Jack Neele en Richard Speentjens staan sinds 2010 samen aan het roer van dit fonds, en de prestaties behoren sindsdien tot de beste binnen deze categorie.

Neele en Speentjens richten zich graag op trends en zien vooral veel in specifieke consumentenbedrijven, waardoor we in de top 10 onder meer Apple, Nestlé, Sony en Netflix zien. De grootste twee posten worden echter gevormd door de creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard. De samenstelling van de portefeuille brengt wat meer risico met zich mee, maar dit gaat vooralsnog goed.

Het T. Rowe Price Global Growth Equity Fund heeft nog een te korte historie om een goed oordeel te kunnen vormen over de beleggingsprestaties. Beheerder Scott Berg is echter al sinds 2008 met de strategie in de weer en zijn prestaties zijn volgens de analisten van Morningstar prima.

Berg zoekt naar ‘compounders’, bedrijven die goed winstgevend zijn, een goed management hebben en die in staat zijn om een groot deel van de winst tegen een hoog rendement te herinvesteren. Het fonds heeft een relatief groot deel van het fondsvermogen in groeibedrijven in de technologiehoek gestoken, waar de top 5 met Alphabet, Amazon, Alibaba, Facebook en Apple een duidelijk bewijs voor is.

De portefeuille is met 159 namen echter nog wel vrij breed gespreid. Opvallend: kort voor de uitbraak van de coronacrisis werd een positie gekocht in het Amerikaanse Zoom Video Communications, waarvan de koers door het dak ging toen de halve mensheid plotseling gedwongen werd vanuit huis te werken. De app van Zoom was in de afgelopen maanden bijzonder populair. Het fonds belegt niet gratis voor u: de kosten liggen op 0,92 procent per jaar.


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap